Ознака: Глобалната

Влијание врз глобалната стабилност

Одеднаш, „градењето на нацијата“ стана непристоен збор, особено во САД. Последиците од американското повлекување од Авганистан предизвикаа панично напуштање на концептот што долго време...

Падот на социјалните мрежи внесе страв за глобалната безбедност

Покрај тоа што сѐ уште не е докрај разјаснета причината поради која имаше шестчасовен пад на глобалните социјални мрежи во интернет-просторот, во исто време...

Jасна закана за европската и за глобалната безбедност

Според извештајот, кокаинот е втората најчесто користена дрога во Западна и во Централна Европа. Според процените направени заклучно со оваа година, дури 4,4, милиони...

„Пирати“ со дронови напаѓаат танкери со нафта

Секаков вид агресија врз поморскиот сообраќај треба да биде причина за загриженост, без оглед на далечината, пишува магазинот „Политико“ Нападите на бродскиот транспорт во Персискиот...

Азија станува центар на глобалната трговија

По иницијатива на Кина, петнаесет азиско-пацифички земји го формираа најголемиот трговски сојуз во светот РЦЕП. Економскиот договор предвидува намалување и укинување на царините меѓу...

Каде е Македонија во глобалната рецесија

Домашните експерти посочуваат дека е очекувано Македонија да има поголем пад, но дека прогнозите за тоа како ќе се одвива економскиот раст во 2021...

Глобалната куповна моќ се „сели“ на југ

Во целиот свет економиите во развој земаат поголем удел во глобалната куповна моќ, додека традиционално развиените економии тешко можат да ги следат. Најголемата нација во...

Глобалната рамнотежа на моќта по ковид-19

Пандемијата на ковид-19 е веројатно првата вистински глобална криза во дваесет и првиот век. Единствената модерна историска паралела на економските нарушувања предизвикани од микроскопски...