Ознака: Глобалната

Револуција во шахот, почна Глобалната лига

Секој од шесте клуба има по шест играчи, од кои две шахистки, а од светските прваци настапуваат Карлсен, Ананд, Хоу, Костењук и Жонги. Глобалната...

Повеќеглавата балканска нарколамја

Балканските криминални наркоорганизации им станаа моќен противник на полициите од многу земји. Нивна карактеристика, според експертите за борба против наркокартелите, е дека „на Балканот...

Меѓународната банкарска криза и глобалната економија

Банкарската криза што ја погоди банката Силикон вали (СВБ) минатата недела се прошири. Со ужас се сеќаваме на прелевањето на двете неодамнешни финансиски кризи:...

Глобалната техноѕвезда Индира Паганото доаѓа во Дојран

Незапирливата технохероина и една од најбараните уметници на глобалната електронска сцена, Индира Паганото, пристигнува за првпат пред македонската публика, и тоа како предводник на...

Колку е реално мрачното сценарио за глобалната економија

Влошувањето на макроекономските услови и заострувањето на монетарната политика поттикнаа некои експерти да предупредат за можна мегакриза во економијата. Сепак, има доволно докази што...

Глобалната положба на Русија зависи од личните убедувања

На крајот на краиштата, ниту Америка, ниту Велика Британија, ниту која било друга нација не можат да ја победат Русија со напад на нивниот...

Украина – свесно принесена жртва на олтарот на глобалната геополитика

Една малку поразлична диоптрија при опсервација на руско-украинската војна: Мегасудир на визии и концепции Сегашниот конфликт, досега невиден во поновата европска историја, полека и сигурно...

Отворање на Пандорината кутија за глобалната нееднаквост

Извештајот за нееднаквост во светот за 2022 година што го подготви Светската лабораторија за нееднаквост со седиште во Париз е извонреден документ од повеќе...

Бајден ѝ објави „војна“ на глобалната корупција

Белата куќа со план за сузбивање на поткупливоста во САД и во светот Администрацијата на претседателот Џо Бајден го објави шестмесечниот план за сузбивање на...

Влијание врз глобалната стабилност

Одеднаш, „градењето на нацијата“ стана непристоен збор, особено во САД. Последиците од американското повлекување од Авганистан предизвикаа панично напуштање на концептот што долго време...