Ознака: германски

Додека ги затвора нуклеарните централи, Германија во полна обука за користење...

Парадоксален е фактот што во контекст на подготовките на германското воено воздухопловство за евентуална воена употреба на нуклеарно оружје (кое е веќе распоредено на...

Европски небесен штит со германски грб на него

Германија прави обиди за развој на единствен противвоздушен систем на ЕУ, кој би бил под нејзино раководство во рамките на НАТО. Во него би...

Сликовницата „Невидливата куќа“ на германски јазик

Сликовницата „Невидливата куќа“ на Билјана С. Црвенковска, со илустрации на Ване Костуранов, деновиве е објавена на германски јазик, во издание на „Драгонфлај ферлаг“, дел...

Кого ЕУ го посакува за иден германски канцелар

Додека сѐ уште нема официјални изјави од премиерите на земјите-членки на еврозоната за изборните резултати во Германија, во моментов перцепциите и очекувањата на земјите...

Денови на германскиот филм во Кинотека

Германската амбасада заедно со „Гете институтот“ и Кинотеката повторно ги организира Деновите на германскиот филм во летното кино „Мирно лето“ на Кинотеката во Скопје....

Незаборавни дуели со германски Лемго

По убавите мигови во Неготино, кариерата на репрезентативниот голман продолжи во Пелистер, а беше и сениорски репрезентативец на Македонија. Елиминацијата од германски Лемго на...

Само чоколадото „ритер“ може да има квадратна форма

Германски суд одлучи Чоколадото „ритер“ е единственото во Германија што смее да се продава во неговата карактеристична квадратна форма, донесе пресуда германскиот Врховен суд, одбивајќи...

Германскиот производител на автомобили БМВ има ново лого

Компанијата БМВ го претстави пред јавноста обновеното лого, без традиционалната црна рамка. Последен пат амблемот беше променет во 1997 година, се наведува на официјалниот...

Лекции од германскиот економски модел

Конкурентноста е најветувачкото средство за достигнување и осигурување на просперитетот - Лудвиг Ерхард По Втората светска војна, германската економија лежеше во урнатини. Производството на храна...

По германскиот има и американски план за Косово

Берлин предлага двоен суверенитет за Косово, а Вашингтон не ја исклучува и можноста за корекции на границите По информацијата дека Германија има подготвен план за...