Ознака: Вселенска патријаршија

Петровска: Добивме уверување дека целиот процес на признавање на автокефалноста наскоро...

Нашата Охридската Архиепископија која е столб на национален идентитет, официјално е примена во канонско единство во сеправославниот христијански свет! Овде во седиштето на Вселенската...

Вселенската патријаршија му одаде чест на премиерот Ковачевски: На литургијата го...

Премиерот Димитар Ковачевски на првата заедничка литургија меѓу вселенскиот патријарх Ваертоломеј и Аргиепископот г.г. Стефан во Фанар, Истанбул го прочита Симболот на верата и...

Утре во Фанар заедничка литургија на г.г. Стефан и патријархот Вартоломеј

Седиштето на Вселенската патријаршија утре наутро ќе ги отвори портите за многубројните верници од нашата земја кои ќе присуствуваат на заедничката литургија на која...

Комисија за верски заедници: Очекуваме во најскоро време Вселенскиот патријарх да...

Комисијата за односи со верските заедници соопшти дека како надлежен државен орган за религиските прашања и односи, со особено внимание го следи понатамошниот развој...

Бугарската православна црква ќе мора да ја признае македонската, вели бугарскиот...

Бугарската православна црква ќе мора да ја признае македонската како една од многуте православни цркви во светот, а не како единствената со која има...

Радост и празник: Во Фанар го очекуваме свеченото прогласување на автокефалноста...

Историски чин кој го трасира патот до целосна автокефалност на Македонската православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), се случи денеска во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“...

Вартоломеј: Вселенската патријаршија помогна да се вратат мирот и поредокот на...

Вселенскиот патријарх Вартоломеј ја поздрави литургијата на помирување што ја одржаа СПЦ и МПЦ-ОА во соборниот храм „Свети Сава“ во Белград со која беше...

Одлуката на Вселенската патријаршија за признавање на МПЦ-ОА за канонска е...

Во Сремски Карловци вчера започна годишната седница на Соборот на Српската православна црква (СПЦ), со свеченост по повод стогодишнината од обновата на Пеќката патријаршија...

Патот до автокефалност: Со кое име ќе ни биде признаена црквата?

Како ќе биде запишана МПЦ-ОА, дали го загуби правото на придавката македонска? Кои се канонските правила за издавање томоси? Именувањето на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија...

Зошто е историска одлуката на Вселенската патријаршија да воспостави канонско единство...

ПО ОДЛУКАТА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА ДА ВОСПОСТАВИ КАНОНСКО ЕДИНСТВО СО МПЦ-ОА Исчекор на Македонската православна црква (МПЦ), како Охридска архиепископија, кон автокефалност? Полесен пат до автокефалност...