Ознака: Вистини

Судир на историски вистини

Сашо Додевски Во македонската јавност, во светлина на актуелните случувања, многу често се користат изразите „историска вистина“, „светска историографија“, „историски докази и факти“. Првата лекција...

Фактографисти против ревизионисти

Наспроти постигнатиот консензус на бугарските ревизионистички историчари за улогата на фашизмот во бугарската држава од дваесеттите години на 20 век до 1944 година, но...

Шарени вистини и лаги

Леснотијата со која одредени мислења се пласираат во јавноста и се нудат како експертски ставови, мислења и заклучоци добива загрижувачки димензии. Препокривање на тезите...

Никогаш не сум бил атеист во смисла да го негирам постоењето...

Вистини и заблуди за Дарвин Дарвин велеше дека луѓето еволуирале од мајмуни. Тој веруваше дека законот на посилните владее во природата. Тој прв зборуваше за...

Кому му пречат историските вистини?

Ако не знаеш кој си и што си, не можеш да бидеш ниту демократ, ниту да функционираш и да се легитимираш во современиот свет,...

Медицински совет – Вистини и заблуди за традиционалното лекување

Ако некому не му е добро, меѓу народот често се вели: „Напиј се ракија и ќе ти помине“. Тоа не е единствената заблуда што...