Ознака: болка

Носталгијата – жал или болка

Настани, симболи, алузии Ќе ви раскажам денес три носталгични приказни. Всушност, не се приказни туку вистини што сум ги прочитал, слушнал или видел. Познатиот турски сликар...

Мигрената е честа главоболка, а се лекува во две фази

Автор: Д-р Фросина Стојковска, невролог на Клиника за неврологија Главоболките се делат на две главни категории – примарни и секундарни. Примарните главоболки претставуваат главоболки со специфични...

Хроничната болка и менталната состојба

Сведоци сме на катадневни промени на времето, кое од најтопло, со температури од 41-42 степена, одеднаш станува постудено - под 11 степени. Истовремено, силни...

Уринарни инфекции – сè што треба да знаете за да си...

Уринарната инфекција се јавува кога микроорганизмите што живеат во дигестивниот тракт, од цревата ќе навлезат во мочниот меур. Начинот на клиничка презентација е различен Автор:...

Невропатската болка најчесто се јавува ноќе – што може да значи?

Невропатската болка може да се провоцира од физичка активност, но може да настане и во состојба на мирување. Неретко се јавува ноќно време, го...

Бубрежните болки почнуваат нагло, може да се посилни и од породилните:...

Според интензитетот и карактерот на болката, оваа болка се смета за најсилна после тригеминалната невралгија. Во стручни анкети многу жени се изјасниле дека уретералната...

„Европејската поразија“ на Жинзифов е македонска, а не бугарска болка

Најпрвин една забелешка: неколкумина пријатели ми сигнализираа дека постои опасност со оваа серија колумни да бидам класиран во групата луѓе што сакаат „намерно да...

Болеста на брат ми и сонот на мајка ми

Настани, симболи, алузии Славниот руски писател Лав Толстој својот прочуен роман „Ана Каренина“ го почнува со реченицата: „Сите среќни семејства личат едно на друго, секое...

Храна што природно ослободува од болка

Некои видови храна, како што се шеќерот и белото брашно, може да ги зголемат болката или хроничното воспаление. Од друга страна, пак, одредена храна...

Ансамбл што ја раскажува приказната за радоста и болката на Македонецот

„Танец“ има поставено високи стандарди за негување и обработка на македонската песна, игра и свирка, уште во 1949 година и нив ревносно ги почитува...