Евгениј Пригожин во Бахмут/Фото: Принтскрин

Евгениј Пригожин, основачот на руската паравоена група Вагнер, се закани дека ќе ги повлече своите војници од украинскиот град Бахмут доколку не се решат проблемите со муницијата.

Во интервјуто објавено на 29 април, Пригожин рече дека ќе биде „принуден да повлече некои единици“ од Бахмут доколку Вагнер наскоро не добие повеќе муниција, продолжувајќи го апелот што го упатуваше со недели.

Бахмут, клучен транспортен центар во регионот на Доњецк, беше сцена на некои од најжестоките борби во војната во последните неколку месеци, при што двете страни претрпеа големи загуби.

Вагнер ја предводеше руската офанзива за заземање на Бахмут од минатата година, но не успеа да ги неутрализира украинските борци, кои сè уште ги држат западните делови на градот.