Фото: Рафаел Гроси-фејсбук

Шефот на МААЕ потврди дека последниот оперативен реактор во нуклеарната централа Запорожје е во режим на ладно исклучување.

Генералниот директор на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) Рафаел Гроси го потврди ладното исклучување на реакторот број 6, последниот реактор во нуклеарната централа Запорожје кој беше оперативен.

– Во моментов фабриката е во ладна состојба и успеавме да ја стабилизираме – рече Гроси на прес-конференција во Виена