Фото: ЕПА

Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ) предупреди дека на секои 10 минути во Газа се убива или ранува по едно палестинско дете – соопшти Министерството за здравство.

Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања (OCHA) ја истакнува застрашувачката статистика на децата жртви на израелската војна против Газа во својата најнова проценка на ситуацијата во Газа.

OCHA, исто така, посочува дека од 1 април до денес, 15 отсто од мисиите за хуманитарна помош во северниот дел на Газа и оние во делови од јужна Газа за кои е потребна координација беа одбиени или попречени од израелските власти.