Фото: Принт-скрин

Денеска се навршуваат 36 години од несреќата во Чернобил во Украина. На денешен ден во 1986 година експлодира четвртиот реактор на тогашната советска нуклеарна централа во Чернобил, предизвикувајќи ја најтешката нуклеарна мирнодопска катастрофа. Советските власти по два дена соопштија за експлозијата.

Десетици луѓе го изгубија животот веднаш по катастрофата, а се верува дека илјадници луѓе починаа од последици од радијација. Најтешката катастрофа во историјата на нуклеарната енергија принуди околу 300.000 лица да ги напуштат своите домови.

Радиоактивниот облак прекри значаен дел од Европа со несогледливи последици.

Нуклеарката Чернобил повторно е актуелна и од неодамна поради војната во Украина.

По отпочнувањето на специјалната операција во Украина на 24 февруари, руските сили го заземаа Чернобил и го држеа под опсада пет седмици, пред да се повлечат на 31 март. Меѓународната агенција за атомска енергија изгуби контакт со нуклеарната електрана на 10 март.

На 20 април генералниот директор на МААЕ, Рафаел Маријано Гроси изјави дека директната комуникација меѓу МААЕ и нуклеарната електрана во Чернобил е обновена.

Гроси најави дека МААЕ ќе испрати експерти во Чернобил во текот на месецов со цел „да се тестира нуклеарната безбедност, да се спроведат радиолошки проценки, да се испорача витална опрема и да се поправи далечинскиот заштитен систем на Агенцијата“.


Гроси: Нивото на радијација во Чернобил е ненормално

Генералниот директор на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), Рафаел Гроси изјави дека нивоата на радијација во поранешната нуклеарна централа во Чернобил се „ненормални“.

Гроси истакна дека неколкунеделната окупација на локацијата од страна на Русија била „многу, многу опасна“.

На 36-годишнината од катастрофата во Чернобил, претставници на МААЕ го посетија Чернобил. Експертите, предводени од Гроси, се во електраната за да испорачаат опрема, да спроведат радиолошки проценки и да ги обноват системите за следење на безбедноста.