фото: Пиксабеј

Белгија денеска го презема претседавањето со Советот на ЕУ. За време на своето претседавање, Белгија во следните шест месеци ќе се фокусира на шест тематски области и ќе посвети особено внимание на одржувањето на непоколебливата поддршка на ЕУ за Украина, се наведува на веб-страницата на претседателството со Унијата.

Претседателството ќе работи на одбрана на владеењето на правото, демократијата и единството на ЕУ, зајакнувањето на конкурентноста на блокот, зелената и правична транзиција, зајакнувањето на социјалната и здравствената агенда, заштитата на луѓето и границите, како и промовирање на глобална Европа.

Ова е тринаесетто ротирачко претседателство на Белгија со ЕУ.

За време на белгиското претседателство, на почетокот на јуни ќе се одржат европските избори.

Како што е наведено во програмата, со оглед на тоа што сегашниот институционален циклус на ЕУ се ближи кон крајот, белгиското претседателство ќе поддржи непречена транзиција кон следниот циклус. Претседателството ќе го поддржи усвојувањето на Стратешката агенда 2024-2029 година и ќе подготви дискусии за иднината на ЕУ, пренесува Бета.

Белгија на крајот на јуни ќе и го предаде претседавањето со ЕУ на Унгарија.