Фото: Фејсбук/Виктор Орбан

Унгарскиот премиер Виктор Орбан вчера во Виена се сретна со австрискиот канцелар Карл Нехамер. На нивната заедничка прес-конференција Нехамер истакна дека длабокото пријателство меѓу Австрија и Унгарија им овозможува отворено и еднакво да разговараат за прашања за кои не се согласуваат.

Еден од нив, рече тој, е прашањето за нуклеарната енергија, а вториот е говорот на унгарскиот премиер во Романија. Во тоа време, Орбан зборуваше за „мешање на раси“ во Европа. Австрискиот канцелар нагласи дека ги отфрла сите форми на расизам и секое негово релативизирање. Тој додаде дека Австрија има посебна одговорност во овој поглед, пренесува „Унгарија денес“.

Тој ја истакна и важноста на соработката во борбата против илегалната имиграција и го прифати предлогот на Виктор Орбан да се одржи српско-унгарско-австриска конференција. Во текот на изминатите неколку дена, австриските медиуми и политичари извршија огромен притисок врз канцеларот да ги осуди изјавите на Орбан.

Орбан рече дека целосно се согласува со Нехамер за прашањето на расизмот, потсетувајќи на достигнувањата на Унгарија и на владината политика на нулта толеранција кон расизмот.

– Понекогаш можам да дадам двосмислени забелешки, но мојата изјава за мешани раси не се однесуваше на биолошки поглед. Тоа треба да се сфати само во културолошки и цивилизациски контекст. Мојот став е јасен – јас сум антиимиграциски политичар кој не сака неговата татковина да стане земја на имигранти – рече тој и уште еднаш нагласи дека не зборува за прашање на раса, туку на култура и цивилизација.

Премиерот на Унгарија рече дека и во интерес на Австрија е Унгарија да ја заштити својата јужна граница. Орбан смета дека ЕУ мора да ја промени својата неуспешна стратегија во однос на војната во Украина.

– Без мир, ниту еден проблем не може да се реши и ЕУ ќе биде вовлечена во воена економија во услови на политичка нестабилност – рече Орбан, пренесува „Унгарија денес“.

Одговарајќи на новинарско прашање за војната и санкциите, Орбан рече дека земјите членки не се тие што го следат европското единство, туку тие самите го создаваат.

– Ние сме Европа. ЕУ не е во Брисел, туку во Виена, Будимпешта, Варшава, Берлин и Мадрид. Брисел не ни е шеф. Унгарија досега успеа да постигне договор за сите прашања за санкции, но наидовме на ѕид, а тој ѕид се нарекува гасно ембарго – рече унгарскиот премиер.

Нехамер нагласи дека ниту Австрија не го поддржува предлогот.