Фото: Марија Захарова/ Министерство за надворешни работи на Русија

Русија секогаш ќе продолжи да го поддржува српскиот народ, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

Според неа, Русија низ историјата отсекогаш и подавала рака на Србија, дури и во тешки ситуации, односно кога Русија била на работ и кога се борела за сопствен опстанок.

Исто како и тогаш, Москва ќе продолжи да и помага на Србија и сега, рече Захарова.

– Кога не дававме поддршка на државата и народот на Србија, дали некогаш беше така? И кога ни беше многу тешко, дури и кога самите се боревме за опстанок, секогаш подававме рака на помош и од душа и од срце, без разлика на околностите. Што мислите, дали сега ќе се откажеме од нашиот историски став за поддршка на српскиот народ? Не, нема да се откажеме, бидејќи тоа ни е во крвта, во нашата душа – рече Захарова на неделниот брифинг, одговарајќи на прашање на новинарите на РТ Балкан – пренесе Новости.рс.