Фото: Влада

Специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан, Габриел Ескобар, изјави дека сосема е јасно дека не може да има еднострани потези на Косово и Метохија и дека таквите потези ќе имаат последици.

По повод одлуката на Приштина да ги забрани динарите на Косово и Метохија, Габријел Ескобар, за „Танјуг“ посочи дека за овие прашања треба да се комуницира со рокови кои не го засегаат населението.

Тој рече дека на САД им е сосема јасно дека не може да има еднострани потези и дека таквите потези ќе имаат последици.

– Подготвени сме да помогнеме во решавањето на проблемот, но Белград и Приштина мора да се вратат на дијалогот и да ги почитуваат постоечките договори – рече Ескобар.

Според него, многу од овие прашања може да се решат со формирање на Заедница на српски општини.

На прашањето дали адресата за помош на Србите на Косово и Метохија е во Брисел или Вашингтон, тој нагласува дека САД целосно го поддржуваат дијалогот под покровителство на ЕУ и ги вложуваат сите нивни напори да продолжи тој дијалог, како и тоа дека дијалогот е единствениот канал за решавање на „билатералните прашања“.

– Зад тоа стои нашата техничка поддршка, нашата економска поддршка и нашето политичко влијание, бидејќи на крајот на денот, нашата најголема аспирација е Косово и Србија да влезат во Европската унија. И во меѓувреме да се развијат мирни, продуктивни и ефикасни билатерални односи – рече Ескобар.

Ескобар, исто така, по повод Денот на државноста на Србија рече дека сака да продолжи да го развива пријателството со САД.

– Направивме многу во изминатите три години со Марко Ѓуриќ овде и сакаме да продолжиме со тоа. Направи многу за Србија и ќе ни недостига – изјави Ескобар, кој беше гостин на приемот што Амбасадата на Србија во Вашингтон го организираше по повод Националниот празник.