Црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ изјави дека црногорската тајна служба незаконски следела опозициски политичари, новинари и други лица од јавната сцена, а како налогодавач го посочи поранешниот директор на Агенцијата за национална безбедност, Дејан Перуничиќ.

Абазовиќ, кој е одговорен за безбедносниот сектор, на вонредна прес-конференција изјави дека информациите собрани од тајната служба завршиле на порталот Удар.ме, кој беше основан пред парламентарните избори минатата година, а последните информации ги објави на 30 август на денот на изборите.

– Дејан Перуничиќ, поранешниот директор на Агенцијата, е тој што наредил незаконско следење на политичари, новинари и луѓе од јавната сцена – рече Абазовиќ.

– Вие сте сведоци дека новиот директор на АНБ, Дејан Вукшиќ, пред неколку дена поднесе кривична пријава за злоупотреби во АНБ, кои се директно поврзани со нелегалното следење на политичари, новинари и други лица, апсолутно спротивно на правилата на услугата – рече Абазовиќ, нагласувајќи дека тајните податоци што ги поседува АНБ не се само податоци за државата Црна Гора, туку и за НАТО.

– Ние сме решени да се спротивставиме на сите обиди за делегитимирање или фрлање на сенка врз чесни функционери, врз луѓе кои чесно сакаат да си ја завршат својата работа, да ја откријат вистината, за разлика од оние нарачатели кои незаконски нарачуваа луѓе од јавната сцена, политичари, новинари и други – рече Абазовиќ.

Тој рече дека не може да го открие идентитетот на новинарите и медиумите кои биле незаконски следени, бидејќи тоа е предмет на истрагата.

– Обвинителот ја доби документацијата, кога таа ќе престане да биде тајна, граѓаните ќе ги добијат информациите – рече Абазовиќ.

По формирањето на новата црногорска влада во средината на декември, беа извршени кадровски промени и во безбедносниот сектор.Дејан Вукшиќ, адвокат од Котор, го замени долгогодишниот оперативец Дејан Перунишиќ на чело на црногорската тајна служба. По еден месец откри дека полицајците на АНБ запалиле голем дел од документацијата поврзана со нелегалното прислушување на јавни личности и ги предаде собраните податоци на Специјалното обвинителство за организиран криминал и корупција.

Разрешениот директор на црногорската тајна служба, Дејан Перуничиќ, не сакаше да ги коментира обвинувањата изнесени од вицепремиерот, тврдејќи дека тој ги познавал законите „и знае што е тајност на податоците“.

Со месеци порталот Удар беше насочен кон новинари, политичари и јавни личности непогодни за поранешната влада со месеци, прогласувајќи ги за соработници на странски служби и непријатели на државата. Тогашната дирекција за медиуми на Владата на Црна Гора им објасни на новинарите дека немаат информации кој е основачот на порталот „Удар.ме“ и дека немаат начин да откријат.Порталот ги објави најновите информации на 30 август, на денот на парламентарните избори во Црна Гора, на кои Мило Ѓукановиќ го доживеа првиот изборен пораз три децении подоцна.