Шведскиот премиер Стефан Левен денеска поднесе оставка и најверојатно ќе биде наследен од министерката за финансии, Магдалена Андерсон.

Левен, поранешен заварувач и синдикален преговарач, ја предводеше малцинската коалиција од 2014 година и на почетокот на годинава најави дека ќе се повлече пред следните избори, закажани за септември 2022 година, пренесува „АФП“.

Ако Андерсон стане премиерка, таа ќе биде првата жена на чело на шведска влада. Нејзе ќе и треба поддршка од фрагментираниот парламент за да ја преземе премиерската функција.

Таа мора да биде поддржана од Зелените, коалиционен партнер на социјалдемократите, левицата и центарот, кои се надвор од владејачката коалиција, но генерално ги поддржуваат предлозите на владата. Лофвен ќе ја предводи преодната влада додека не се избере нов премиер.

Во јули, шведскиот парламент го реизбра социјалдемократот Лефвен за премиер, кој поднесе оставка еден месец претходно, откако го загуби гласањето за доверба.