Современиот закон за ропство на британската премиерка Тереза Меј се злоупотребува со дозволување на криминалните мигранти да тврдат дека се помлади од 18 години и жртви на трговија со луѓе за да го избегнат апсењето, покажува истрагата на „Сандеј тајмс“.

Законот за модерно ропство, кој беше воведен за да ги заштити работниците кои биле прокриумчарени во земјата за да работат на фармите за канабис, салоните за убавина или дури и како проститутки, предвидува заштита за малолетници кои треба да бидат заштитени од кривично гонење ако се вклучени во криминална активност.

Но сега многу возрасни кои се фатени на такви работни места тврдат дека се помлади од 18 години за да избегнат судско гонење.

Извештајот на „Сандеј тајмс” вели дека им биле покажани документи кои се однесуваат на повеќекратни случаи на виетнамски возрасни криминалци кои биле ставени под старателство на државата зашто тврделе дека се помлади од 18 години.

Во еден случај, работник во фабрика за канабис тврдел дека има 15 години и дека бил прокриумчарен во Велика Британија. Обвинителството советувало да не биде поднесено обвинение бидејќи полицијата не може да докаже дека осомничениот не е дете иако полицајците тврдат оти криминалецот бил очигледно возрасен со јасна намера да одгледува големо количество канабис.

Возрасен мигрант бил сместен во системот за социјална грижа и исчезнал по три дена. Полицијата дури и го завела човекот како ранливо исчезнато дете. Кога повторно бил пронајден и повторно тврдел дека има 15 години, бил сместен во згрижувачко семејство, но уште еднаш исчезнал. Неговото место на живеење сега е е непознато.

И покрај злоупотребите на системот, минатата недела беше донесена одлука дека проценките за возраста врз основа на физичкиот изглед на баратели на азил кои не се придружувани се незаконски.

Новата пресуда вели дека проценката на луѓето според нивниот физички изглед, дури и ако изгледа дека се значително постари од 18 години, не е легитимна и доведува до ризик деца да бидат незаконски притворени.

Во владиниот извештај од април 2018 година откриено е дека 65 отсто од наводно малолетните мигранти без придружба, чија возраст била доведена до прашање, биле возрасни.