Воздухопловните такси-возила имаат место само за пилотот и за еден патник
Компанијата што управува со париските аеродроми вели дека се продолжуваат плановите за употреба на авиотакси-услуга за Летните олимписки игри во 2024 година во Париз, пишува „Форбс“. Солен Ле Бри од Групата АДП, која управува со аеродромите, ја потврди временската рамка додека зборуваше на конференција за беспилотни летала во Амстердам, според „Гардијан“, пренесува „Форбс“.
– Се обидуваме да ја почнеме првата преткомерцијална услуга e-ВТОЛ (вертикално полетување и слетување) во светот. Тоа е нашата амбиција – рече таа.
Воздухопловните такси-возила се дизајнирани од компанијата наречена „Воло-сити“. Првиот од петте „вертипорти“ беше отворен во минатата година за да помогне во тестирањето на услугата. Евентуално, комерцијалните патници ќе можат да се качуваат и слегуваат од авионските такси-возила на тие места, пишува „Форбс“.
Воздухопловните такси-возила имаат место само за пилотот и за еден патник. Како таков, бројот на влезници достапни за јавноста ќе биде ограничен, а цените допрва треба да се утврдат. Агенцијата за воздухопловна безбедност на Европската Унија, сепак, мора да ја потврди мрежата на воздушни такси-возила пред да може да превезува комерцијални патници, а ако се даде одобрение, возилата ќе ги користат веќе поставените маршрути за хеликоптери, според Група АДП, пишува „Форбс“.
Дури и ако системот за воздушно такси е мал за Игрите во 2024 година, поддржувачите го гледаат ова како можност да ја тестираат реакцијата на јавноста на таквата услуга. Тие повратни информации може да одредат дали таквите воздушни такси-возила ќе играат поголема улога во транспортната иднина на Париз, пишува „Форбс“.