Фото: Пиксабеј

Без оглед на тоа што некој ќе каже и неодамнешното верување дека појадокот треба да се прескокне, многумина сепак веруваат дека тој е најважниот дел од денот, бидејќи начинот на кој го поминуваме утрото создава расположение за целиот ден. А советот за да го направите првиот оброк вкусен и здрав е да додадете ѓумбир. Ова растение, поточно неговиот корен, е вистинско складиште на витамини, антиоксиданти, макро и микроелементи неопходни за нашето тело. Но ѓумбирот не може да се јаде како независно јадење. На пример, гранолата е одличен појадок, кој на организмот му обезбедува соодветна доза бавни јаглехидрати и дава енергија за половина ден. Ѓумбирот ќе помогне ова јадење да биде уште поздраво. Можете да додадете прстофат мелен корен или свежо изрендан. Ако сакате да го започнете утрото со колачи, оваа опција е дефинитивно за вас. Ѓумбирот е одлична состојка во кифлички и кроасани, па дури и во леб. Можете да експериментирате со одлични рецепти. Изберете здраво брашно, додајте ѓумбир и уживајте во вкусни и здрави производи.

Додајте ѓумбир во кафето: Тандемот кафе и ѓумбир обезбедува моќна заштита од слободните радикали, бидејќи двата производа се исклучително богати со антиоксиданти. За да го направите овој суперпијалак, додајте прстофат мелен ѓумбир во вашето кафе или ставете тенко парче свеж корен во чаша и оставете го да се вари 5 минути.

Пригответе чај од ѓумбир: Утринскиот пијалак ќе ви даде поттик на енергија и доза на витамин Ц. За оние што не сакаат или се трудат да не консумираат кофеин, чајот од ѓумбир е совршено решение. Можете да готвите сушен или свеж корен од ѓумбир, да додадете нане, лимон или камилица.

Намачкајте на тост: Доколку сте љубител на тост за појадок, направете вкусен здрав џем од ѓумбир. Само запомнете дека џемот содржи многу шеќер. Идеалната опција е сами да направите џем, за да бидете сигурни во природноста на неговиот состав.

Додајте го во кашест сок: За оние што го започнуваат денот со кашест сок, препорачуваме користење ѓумбир како една од состојките на овој пијалак. Во вашиот кашест сок можете да додадете сок од ѓумбир или сечкан свеж корен (претходно излупен). Ѓумбир, целер, зелено јаболко, нане и банана се одлична комбинација.