Фото: Пиксабеј

Нега и убавина

Ниту една шминка не може да биде целосна без кармин. Ако се прашувате како да изберете совршен кармин, земете ги предвид не само тонот на вашата кожа туку и бојата на косата и обликот на усните. Пронаоѓањето на вистинскиот кармин се чини како невозможна мисија. Кој би се снашол меѓу толку нијанси? Изборот никогаш не бил поголем, но тоа не ја олеснува работата.
Дали можеби за вас црвената е премногу вулгарна, розовата изгледа наивно, виолетовата е генерално за многу ретки пригоди? Информациите подолу може да ви ја олеснат потрагата по идеалниот кармин.
Еден од докажаните начини да изберете нијанса на кармин што совршено ви одговара е да ја изберете според тонот на вашата кожа, поточно, според типот на поттонот на вашето лице. Има ладни и топли поттонови. Како знаеш кој е твојот? Оние со ладни поттонови имаат синкава или бледорозова нијанса на кожата. Брзо поцрвенуваат на студ, а на телото јасно се гледаат сини вени. Ви одговараат нијанси на шумско овошје и други овошни нијанси на слива, капина, цреша, јоргован, малина, брусница, како и нијанси на силен алкохол – вино, рубин, бордо и темнокафеава.
За топол тон на кожа, кој има маслинеста, жолтеникава или златна нијанса што лесно потемнува, одговараат следните нијанси на кармин: мека и нежна – правлива роза, праска, портокалова кајсија, мед, карамела, темноцрвена; бакар, бронза и злато. Избегнувајте премногу темни, светли или неприродни бои на кармин – тие ќе изгледаат провокативно и ќе ги истакнат сите несовршености на кожата на лицето.