Медицински совет

Многумина користат електрична четка за заби со заменливи глави. Но колку често треба да се менуваат? Многу луѓе не се сигурни кога е најдоброто време да ја заменат четката. Сите знаеме дека одржувањето на нашите заби е клучно за нашето орално здравје и целокупната благосостојба. Сепак, многу луѓе не ги менуваат своите четки за заби или главите на електричните четки толку често колку што треба. Проблемот е што многу луѓе не ги знаат знаците што укажуваат на тоа дека нивната четка за заби е истрошена.
– Препорачливо е да ја менувате четката за заби на секои три месеци или порано ако влакната се искосени. Истрошените влакна се помалку ефикасни за чистење на забите и непцата – советува стоматологот Хајра Сарвар.
Професионален совет е дека ако сте биле болни, добра идеја е да земете нова четка за заби кога ќе закрепнете за да спречите каква било шанса повторно да се разболите.
Кога е време да ја замените главата на електричната четка за заби?
– Како и рачните четки за заби, и електричните се препорачува да се менуваат на секои три месеци или порано ако влакната се искосени – вели Сарвар.
Одлучете се за електрична четка за заби што доаѓа со сензор за притисок и редовно чистете ја основата на рачката за да спречите таложење на паста за заби и вода. Секогаш следете ги упатствата на производителот за грижа за вашиот уред. Менувајте ги вашите четкиза заби на секои седум до десет дена или порано ако влакната почнат да изгледаат истрошено или ако жицата почне да се искривува. Тие може брзо да се истрошат, особено со редовна употреба.