Фото: ЕПА

Во светот на обновливата енергија

Кина ја започна изградбата на најголемата соларна централа во светот на отворено море. Сончевата станица ќе биде лоцирана во водите на пристаништето Гуангли во близината на брегот на источната провинција Шандонг. Дизајнот на зградата подразбира поставување соларни панели на темели направени од купови. Капацитетот на електроцентралата ќе биде 1 GW.
По пуштањето во употреба, ќе може да произведува до 1,78 милијарда киловат-часа електрична енергија годишно, што е еквивалентно на намалување на потрошувачката на јаглен за 594,5 илјади тони.
Првата кинеска пловечка соларна централа е изградена во водите на градот Венденг, исто така во провинцијата Шандонг. Таа беше пуштена во употреба во мај годинава.