Фото: Пиксабеј

Домување

Сигурно имате некоја тава во кујната што ја користите и покрај тоа што е малку изгребана и уништена. Меѓутоа, лекарка предупреди дека сентименталноста кога станува збор за садовите за готвење всушност може да му наштети на вашето здравје, па дури и да ве изложи на ризик од рак.
Докторката Пунам Десаи објави видео во кое објаснува зошто брзо ги фрла изгребаните нелепливи или керамички тави.
Таа рече дека не користи нелепливи тави што задржуваат гребнатини бидејќи можат да остават милиони микропластика во нашата храна.
Микропластиката се мали пластични честички, со големина помала од пет милиметри, и често невидливи со голо око. Тие можат да се формираат како резултат на распаѓање на поголема пластика, но ги има и во облеката и производите за домаќинството.
Според Десаи, тие се „ендокрини нарушувачи“ и можат да предизвикаат хормонална нерамнотежа, проблеми со плодноста, па дури и да го зголемат ризикот од рак. Вашиот ендокрин систем е мрежа од жлезди и органи лоцирани низ вашето тело и е одговорен за регулирање на голем број телесни функции преку ослободување хормони.
Садовите се обложени со тефлон за да се спречи горење на храната за време на готвењето. Честичките отпорни на топлина што се користат за создавање нелеплива обвивка се нарекуваат пер- и полифлуорирани супстанции (PFAS) – исто така познати како засекогаш хемикалии.