Фото: Пиксабеј

Археолозите во норвешките планини открија многу ретка древна стрела на која сè уште има кварцитен врв и перо на крајот. Ловците на ирваси веројатно го користеле оружјето пред 3.000 години, според археологот Ларсу Пилоу, кој го води проектот „Тајните на мразот“ во планините Јотунхајмен во централната норвешка област Опланд.
Додека археолозите што учествуваат во проектот претходно пронајдоа ловечки скривалишта во кои ловците се криеле додека пукале во ирваси, новооткриениот врв од стрела не беше ископан во близината.
– Нема ловечки позиции во непосредна близина, оваа стрела е пронајдена покрај горниот раб на мразот, па можеби ловците едноставно се криеле зад горниот гребен – изјави Пилоу за „Лајв сајенс“.
Археологот Еспен Финстад ја откри стрелата на 13 септември. Поради климатските промени предизвикани од човекот, снегот и мразот на планините Јотунхајмен се топат, откривајќи артефакти од пред стотици до илјадници години. Ако археолозите не ги пронајдат овие предмети направени од човекот брзо откако ќе бидат изложени, артефактите може да бидат уништени.
– Финстад ја пронајде стрелата за време на насочено истражување, кога тој и неговите колеги ги проверуваа новооткриените области на работ на мразот – рече Пилоу.
Со анализата е утврдено дека вратилото на стрелата е од бреза и дека сè уште има аеродинамично перо со три зачувани пердуви. Ловците користат пердуви за да ѝ помогнат на стрелата да лета, но тие имаат тенденција да се уништуваат со текот на времето.
И покрај добро зачуваниот врв од стрелата, остатокот поминал нешто полошо. Приближно 90-сантиметарската стрела се скршила на три дела по должината на својата оска, веројатно поради притисокот на снегот, пренесува „Лајв сајенс“.