Животни

Како и кај луѓето, здравјето на кучињата зависи од различни фактори, како генетика, исхрана, начин на живот… Меѓутоа, постојат раси што се познати по отпорноста на болести и вообичаени здравствени проблеми. Овие три раси се сметаат за најздрави.
Австралиски овчар: ова е раса позната по својата издржливост и одлична кондиција. Австралиските овчари обично не се склони кон наследни болести, а исто така се многу активни кучиња, кои бараат многу движење.
Басенџи: овие мали и енергични кучиња се познати по својата издржливост и отпорност. Басенџи се една од расите со најмала инциденца на наследни болести.
Бернардинец: ова е раса позната по своето добро здравје и долговечност. Овие планински кучиња имаат мала застапеност на генетски болести и имаат тенденција да живеат подолго од другите големи раси.