Американскиот Стејт департмент дава безрезервна поддршка за евроатлантската иднина на Македонија, откако земјата доби неусловена препорака од Европската комисија за започнување на преговори за членство во ЕУ.

Стејт департментот изјавија дека САД продолжуваат да работат со Македонија на овие предизвици.

– Со Владата работиме на спроведување на судските реформи и владеењето на правото, слободата на медиумите и одговорно владеење. САД остануваат верен пријател и партнер на Македонја и ја подржуваме евроатлантската иднина на земјата – изјавија денес од Стејт департментот.

Воедно, САД даваат и силна подршка на возобновените разговори под покровителство на ОН за спорот со името на Македонија  и очекуваат разрешување на оваа долготрајна причина за раздор помеѓу Грција и Македонија.

– Ги охрабруваме двете земји да демонстрираат потребна флексибилност и креативност за да се најде заеднички прифатливо решение во интерес на безбедноста, економскииот развој и мирот во регионот – се вели во изјавата од Стејт департментот.