Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, учествуваше на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Процесот за соработка на Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), во рамките на турското претседавање 2020-2021, во Анталија, Турција.

Шефовите на дипломатиите, оваа година, во рамките на овој регионален формат дискутираа на темата: „Начини на зацврстување на соработката во справување со пандемијата предизвикана од ковид-19 и искуствата на земјите од ЈИЕ“.

– Како една од најстарите иницијативи, овој форум претставува клучен фактор за остварувањето на евро-интегративните аспирации на сите земји партнери, при што треба да се потенцира огромниот придонес на во обезбедувањето на траен мир, стабилност и економски просперитет во земјите од Југоисточна Европа – истакна Османи.

Како земја која се наоѓа пред самиот почеток на преговорите, додаде тој, особено ги цениме регионалните инцијативи кои и нам ни обезбедија јасна европска перспектива, што претставува дополнителен поттик за нас да активно да продолжиме со придонес кон зацврстувањето на регионалната соработка.

Министерот во своето излагање ја реафирмираше потребата за силна европска и регионална соработка и солидарност при носењето на заеднички и координирани мерки за превенција и заштита од пандемијата и нивна имплементација преку бројните регионални иницијативи, вклучително и Берлинскиот процес со кој оваа година ко-претседаваат Македонија и Бугарија.

– Борејќи се против коронавирусот учиме една нова лекцијa, дека наместо изолација, неопходна ни е интеграција, заеднички да ги совладаме предизвиците на новото време – нагласи Османи.

Во текот на денот, се очекува Османи да се сретне со министрите за надворешни работи на Србија и на Турција, министрите Никола Селаковиќ и Мевљут Чавушоглу.