Фото: Архива

Постапката за избор на надзорот за изградбата на коридорите 8 и 10д од почеток до крај беше спроведена според Законот за јавни набавки, порачаа денеска од Јавното претпријатие за државни патишта.

Директорот на ЈПДП, Ејуп Рустеми на брифинг со медиуми потенцираше дека постапката поминала и на управна контрола од каде кажале дека е според закон.

-Не евалуирамe акционери, туку референци на компании кои немаат забрана за работа. Ниту една од компаниите во конзорциумот за надзор, посочуваат, немала забрана за работа односно негативна референца – рече Рустеми.

Ако има негативна референца самиот електронски Систем за јавни набавки ќе го покаже тоа, велат од ЈПДП и појаснуваат дека со Законот како што се бараат документи за правното лице се бараат и за физичко лице, односно од Централен регистар и од судовите.

Од ИРД, конзорциумот избран за правен и трансакциски советник и надзор, пак, исто така потенцираа дека фирмите во нивниот конзорциум немаат никаква забрана за учество во постапки за јавни набавки.

– Проверуваме дали ги исполнуваат условите што се пропишани со огласот и е утврдено дека ги исполнуваат – посочија од ИРД.

Износот за градење е 1,3 милијарди евра, но се уште не се знае колку ќе чини одделно секоја од четирите автопатски делници. Сега има иницијален проект, па ќе следи основен проект, па проект на изведба со што ќе се знае цената.

Според министерот за транспорт Благоја Бочварски, првпат се воведува нова пракса со проектирање и изведба, а клучно е да се затворат коридорите.

Договорот со изведувачот „Бехтел и Енка“ беше потпишан минатата недела во Владата, а Антикорупциската комисија отвори предмет за да се проверат објавите за една од компаниите во конзорциумот избран за надзор.