Фото: Макфакс

Постапувајќи по поднесено известување од СВР Скопје, јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје спровел претходна постапка во која во целост ги испитал наводите поврзани со настанот организиран од извидничкиот одред „Прв Скопски извиднички одред“ со наслов „Секс, скаутс, рокенрол“ во периодот од 24 до 26 септември минатата година.

Притоа, јавниот обвинител донел резолуција дека нема место за јавнообвинителско постапување во однос на пријавата на родител на една од учесничките на настанот кој во СВР Скопје пријавил дека настанот кој се одржувал во местото Градовци, општина Зелениково не бил само со едукативен карактер, туку дека во него има елементи на детска порнографија. Тој навел дека според неговите сознанија таму се прикажувале пози на деца кои во себе содржат сексуален мотив и дејствија кои прикажуваат очигледно полово дејствие.

– Со цел да се проверат овие наводи, Основното јавно обвинителство Скопје до надлежното Одделение за крвни и сексуални деликти при СВР Скопје, достави наредба да се испитаат сите учесници на настанот и да се прибави мобилен апарат од еден од водичите на кој би се очекувало да се пронајдат записи кои произлегуваат од настанот, а кои би можеле да послужат како доказ во кривичната постапка. По одземање, мобилниот телефон беше доставен до Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика, каде беше извршено излекување на сите записи и нивна анализа. СВР Скопје ги изврши бараните разговори со сите инволвирани лица во овој настан. По проучување на сите материјални и вербални докази, а пред се на исказите на сите кои учествувале на настанот, извидници и водичи, како и лица од Прв Скопски извиднички одред кои биле задолжени за организирање на настанот, јавниот обвинител утврди дека во конкретниот случај ни еден од елементите кои се дефинирани во Кривичниот законик како елементи на кривичното дело – Производство и дистрибуција на детска порнографија или друго кривично дело, не се евидентирани во дејствијата на кој било од учесниците – се наведува во соопштението.