Фото: Маја Јаневска-Илиева

Постојат многу ризици поврзани со брзото возење. Не само што е опасно туку може и да го оштети вашиот автомобил. Ако сакате да заштедите пари за поправки и трошоци за гориво, најдобро е да забавите и да уживате во возењето. Затоа, следниот пат кога ќе седнете зад воланот, не заборавајте да возите безбедно. Вашиот автомобил ќе ви се заблагодари за тоа!

Агресивното возење и последиците за возилото

Многу луѓе всушност не знаат дека брзото возење не е опасно само за безбедноста на возачите и на другите учесници во сообраќајот туку е штетно и за нивните автомобили. Брзото и агресивно возење може да ги чини многу пари за поправки, кои би биле избегнати доколку би возеле прописно и дефанзивно. „Нова Македонија“ направи анализа на сите штетни последици што брзото и агресивно возење ги предизвикува кај возилото.

Ризици од оштетување на моторот

Еден од најочигледните начини на кои брзото возење може да го оштети вашиот автомобил е зголемување на абењето и кинење на моторот. Кога го возите автомобилот пребрзо, му правите голем стрес на моторот. Ова може да предизвика негово прегревање и на крајот откажување, што доведува до скапи поправки на моторот или дури и целосна замена на моторот.
Друг начин на кој брзото возење може да го оштети вашиот автомобил е со оштетување на суспензијата. Кога возите пребрзо, ставате голем стрес врз компонентите на суспензијата, што може да предизвика нивно трошење и на крајот откажување. Во вакви случаи голем „стрес“ претрпуваат и сопирачките, а тоа може да биде катастрофално во вакви случаи, бидејќи без нив нема да можете да го запрете возилото.
– Кога возите со големи брзини, потребно е подолго време да застанете, што значи дека вашите сопирачки мора да работат понапорно. Постојаното брзо забрзување и тешкото сопирање не се добри за вашите сопирачки и може да предизвикаат нивно предвремено трошење. Тие можат да ги зголемат абењето и кинењето на влошките на сопирачките и да ја намалат моќта на сопирање со текот на времето – вели автомеханичарот Тони Стојановски.

Ризици од оштетување на преносот

Друг начин на кој брзото возење може да го оштети вашиот автомобил е со оштетување на менувачот. Кога возите пребрзо, многу ги оптоварувате брзините. Ова може да предизвика запчаниците да се истрошат и на крајот да се скршат.
Брзото возење ги зголемува абењето и кинењето на гумите.
– Кога возите со големи брзини, вашите гуми мора да работат понапорно за да го зафатат патот, зголемувајќи ги абењето и кинењето на гумите – вели Стојановски.
Секако дека кога возите побрзо се троши и повеќе гориво, па ако сакате да заштедите, добро е да знаете дека кога возите со големи брзини, вашиот мотор мора да работи понапорно, што значи дека согорува повеќе гориво.
– Дополнително, гумите треба да работат понапорно за да го зафатат патот, а тоа ја зголемува потрошувачката на гориво – вели нашиот соговорник.
Постојат многу ризици поврзани со брзо возење. Не само што е опасно туку може и да го оштети вашиот автомобил. Ако сакате да заштедите пари за поправки и трошоци за гориво, најдобро е да забавите и да уживате во возењето. Затоа, следниот пат кога ќе седнете зад воланот, не заборавајте да возите безбедно. Вашиот автомобил ќе ви се заблагодари за тоа!