Превентивни мерки против коронавирусот за новинарите денеска имаше и на прес-конференцијата на претседателот Стево Пендаровски, која се одржува на отворен простор.

На вратата се залепени информативните плакати на Министерството за здравство во однос на превенција и заштита од ковид-19, столчињата за новинарите се поставени на раздалеченост од еден метар, а поставена е и маса на која има гелови за дезинфекција на раце, влажни марамчиња и нараквици.

На влезот во Вилата на Водно на секој новинар му беше мерена и температура. Новинарите беа известени дека доколку некој има температура повисока од 37,5 нема да може да присуствува на прес-конференцијата.