Болниците во Бугарија се преполни со ковид-пациенти, а состојбата и понатаму се влошува.
На ковид-одделенијата денеска има 7.553 пациенти, од кои 656 се на интензивна нега. Повеќе од 90 отсто од пациентите не се вакцинирани, покажуваат податоците.
Здравствените власти велат дека владата и недовербата на јавноста во вакцините се виновни за тешката епидемиолошка ситуација во земјата, велејќи дека само секој четврти возрасен човек е целосно вакциниран.
Бугарија ја погоди нов ковид бран, откако Владата не воведе построги мерки.