Фото: Архива

Случај на подваријантата на ковид-19 – XBB.1.5 е идентификуван во Бугарија, соопшти тамошниот Национален центар за заразни болести. „Кракен“ е откриен кај човек во Софија.

СЗО ја следи таа варијанта поради нејзиниот потенцијал за забрзано ширење и намалена неутрализација со вакцина и природен имунитет од претходните варијанти на Ковид, соопшти Центарот.