Фото: МИА / Архива

Комисијата за заразни болести на денешниот состанок ја разгледа актуелната епидемиолошка состојба во земјата и констатирано е дека има зголемување на бројот на нови случаи со ковид-19. Согласно методологијата за одредување на ризикот од ковид-19 се зема предвид и процентот на хоспитализирани случаи, процентот на слободни болнички кревети, како и бројот на тешко болни и смртни случаи од ковид-19, утврдено е дека се наоѓаме во зелена зона со доволни капацитети за згрижување на пациентите.
Инаку, зголемувањето на бројот на нови случаи изнесува 79,9 отсто.

На состанокот било разгледано и прашањето за достапноста на тестовите за ковид-19, при што Комисијата препорача двојно зголемување на капацитетите за тестирање на институциите кои се надлежни за тоа, како и следење на состојбата за евентуално овозможување дополнителни капацитети таму каде што е потребно.

Комисијата во моментот не препорачува дополнителни рестриктивни мерки и апелира до граѓаните да внимаваат на сопственото здравје, да избегнуваат посети во затворени и невентилирани простории, освен кога тоа е неодложно и во тие случаи се препорачува носење заштитна маска и одржување дистанца.