Фото: Фејсбук/Бил Гејтс

Американскиот мултимилијардер Бил Гејтс верува дека пандемијата на коронавирус ќе биде последната пандемија што ќе го погоди светот.

Гејтс се обрати на конференцијата ТЕД, каде потсети дека предупредил на пандемија и дека мора да бидеме подготвени за тоа.

– Многу луѓе го гледаа предупредувањето, но 90 проценти откако беше предоцна. Не постои група експерти за превенција од пандемија. Затоа предлагам да се формира Одговор и мобилизација против глобалната епидемија (ГЕРМ).

Таа група би работела само на превенција од пандемија и би била составена од различни експерти. Треба да се состои од 3.000 луѓе, а неговата работа би ја координирала Светската здравствена организација (СЗО) и би функционирала ширум светот – рече Гејтс.

– Би работеле со земјите за зајакнување на здравствените системи кои се на првата линија. Првите 100 дена се клучни, бидејќи вирусот се шири експоненцијално. Во оваа пандемија, да дејствувавме во првите 100 дена, ќе ги спасевме животите на 98 отсто од луѓето кои ги загубија животите – објасни американскиот мултимилијардер.

Тој рече дека треба да дејствуваме пред да стигнеме до фаза кога ни требаат вакцини.

– Потребни ни се вакцини кои ќе бидат ефективни против различни варијанти на вирусот. Треба да се инвестира на три нивоа: во контрола на заразните болести, истражување и развој на овие здравствени системи. Нема да биде евтино, но долгорочно ќе спасува животи и ќе заштеди пари – рече Гејтс и додаде дека ќе чини десетици милијарди долари.

– Да погледнеме наназад низ што поминавме. Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во својата проценка соопшти дека коронавирусот го чинел светот 14 трилиони долари.

На крајот од своето обраќање, тој ги коментираше „теориите на заговор дека е виновен за коронавирус“.

– Фондацијата Гејтс е вклучена во развојот и финансирањето на вакцините, бидејќи спаси животи на милиони луѓе. Иронично е кога некој вели дека користиме вакцини за да убиваме луѓе, да заработиме пари и дека сме предизвикале пандемија – рече Гејтс.