Џанг Ѕуо, амбасадор на НР Кина во Македонија

Автор: Џанг Ѕуо, амбасадор на НР Кина во Македонија

На 1 октомври оваа година се одбележуваат 73 години од основањето на Народна Република Кина. По долготрајна, незапирлива борба и храбар развој од основањето на Народна Република Кина, Кина влезе во нова развојна фаза на сеопфатна изградба на модерна социјалистичка земја и марширање кон втората стогодишнина. Кина сигурно ќе напише ново славно поглавје на модернизација во кинески стил и сигурно ќе придонесе повеќе кинеска мудрост, кинески пристап и кинеска сила за главните прашања на човечкото битие.

Прво, модернизацијата во кинески стил создава нова форма на човечка цивилизација. Пред повеќе од 100 години, кинеската нација му претстави на светот сцена на распаѓање и венеење. Развивањето на Кина во голема модерна социјалистичка земја и остварувањето на националното подмладување е најголемиот сон на кинескиот народ од почетокот на модерното време. Тоа е највисок и фундаментален интерес на кинеската нација. Врз основа на долгорочното истражување и практика од основањето на Народна Република Кина, особено од реформите и отворањето, и преку иновации и откритија во теоријата и практиката од 18-от Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина, координираниот развој на цивилизацијата во димензија на материјална, политичка, културна и етичка, социјална и еколошка направи нов напредок. Кина создаде две чуда на брз економски развој и долгорочна социјална стабилност, кои се ретки во светот, и успешно излезе од патот на модернизацијата во кинески стил, создавајќи нова форма на човечка цивилизација. Постигнување на модернизација и изградба на голема модерна социјалистичка земја како Кина со население од повеќе од една милијарда е голема причина без преседан во човечката историја и тежок проблем кој никогаш не е реализиран во историјата.
Комунистичката партија на Кина го обединува и го води големиот кинески народ да напише величествен еп во човечката историја. Од сиромашен пред 73 години до втората по големина економија во светот сега, од земјоделска земја до најголема производствена земја во светот, од недостаток на основни потреби до градење на умерено просперитетно општество, кинескиот БДП достигна 114,4 трилиони јуани во 2021 година, што претставува 18,5 отсто на светската економија. Стапката на урбанизација надминува 60%, а групата со среден приход надминува 400 милиони луѓе, што ја прави Кина земја со најголема група со среден приход во светот. Кина го изгради најголемиот систем за социјално осигурување во светот, со основно медицинско осигурување кое покрива 1,36 милијарди луѓе и основно пензиско осигурување кое покрива повеќе од 1 милијарда луѓе. Битката против сиромаштијата извојува севкупна победа, а целта за намалување на сиромаштијата на Агендата за одржлив развој на Обединетите нации 2030 година е постигната 10 години пред предвиденото… Во речиси сите показатели за развој, Кина, со население од повеќе од 1,4 милијарди долари, треба да вложи повеќе напори од другите земји за секој чекор напред. Развојот на Кина е голема причина што му припаѓа на напредокот на целото човештво.

Џанг Ѕуо, амбасадор на НР Кина во Македонија

Второ, Кина непоколебливо ќе промовира модернизација во кинески стил. Претседателот Си Џинпинг свечено изјави: „Кина непоколебливо ќе промовира модернизација во кинески стил, ќе промовира големо подмладување на кинеската нација со модернизација во кинески стил и ќе продолжи да дава нови и поголеми придонеси за човештвото“. Модернизацијата во кинески стил е единствен и одличен пример во светот денес и е решена да постигне модернизација со карактер на огромна популација, заеднички просперитет, координација помеѓу материјалната и етичката цивилизација, хармонија меѓу човекот и природата и мирен развојен пат . Следните пет години ќе бидат критичен период за Кина да почне да гради модерна социјалистичка земја од сите аспекти и таа игра важна улога во реализацијата на втората стогодишнина.
Наскоро ќе се одржи 20. Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина. Ова е многу важна конференција свикана од Кина во критичен момент на новото патување на изградба на модерна социјалистичка земја од сите аспекти и марширање кон втората стогодишнина цел. Дваесеттиот национален конгрес на Комунистичката партија на Кина совесно ќе ја сумира работата во изминатите пет години, сеопфатно да ги сумира главните достигнувања и вредните искуства на социјализмот со кинески карактеристики од новата ера на Кина, длабоко да ја анализира меѓународната и домашната ситуација и целосно да ги сфати новите барања и очекувањата на луѓето за развојот на партијата и земјата во новата ера. Конференцијата ќе формулира насоки и политики за мобилизирање на кинескиот народ да работи заедно за изградба на модерна социјалистичка земја и унапредување на големото подмладување на кинеската нација во сите аспекти. Комунистичката партија на Кина е подготвена да продолжи да работи со сите политички партии и организации за да застане на вистинската страна на историјата и човечкиот напредок, да ја сфати насоката на развојот на Кина во глобалната ситуација и трендот на времето и да го промовира заедничкиот развој и просперитет на сите земји. До средината на 21 век, Кина ќе биде целосно изградена во голема модерна социјалистичка земја, која сигурно ќе даде поголем кинески придонес во промовирањето на изградбата на заедница со заедничка иднина за човештвото.

Трето, здружување со светот за да се создадат нови можности за вин-вин соработка. Претседателот Си Џинпинг се фокусира на понатамошниот развој на нацијата.
19. Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина направи стратешки план за изградба на силна социјалистичка модерна земја од сите аспекти. Целокупниот стратегиски аранжман е поделен на два чекори. Односно, во основа да се реализира социјалистичка модернизација од 2020 до 2035 година да се изгради Кина во просперитетна, демократска, културно напредна, хармонична и убава модерна социјалистичка земја од 2035 година до средината на овој век. Овој голем план е инспиративен и мотивирачки. Процесот на модернизација на Кина е можност и за светот. Од основањето на Нова Кина, особено од спроведувањето на реформите и отворањето во 1978 година, внимателно ја следевме темата на ерата на мирот и развојот, го држевме високо знамето на мирот, развојот, соработката и победничките резултати, фокусирани за економската конструкција, придржувана до реформите и отворањето, ги претвори светските можности во можности за Кина и ги претвори можностите на Кина во можности за светот. Отворивме нов пат на модернизација за мирен развој и дадовме придонес на Кина за одржување на светскиот мир и промовирање на заедничкиот развој.
Непоколебливата желба на Кина за модернизација не е да замени или предизвика некого, туку да му овозможи на кинескиот народ да живее подобар живот и да даде поголем придонес за човештвото. Патот на модернизација во кинески стил не само што ја наследува традицијата на кинеската цивилизација на мир, хармонија и слога, туку и се придржува до понудената соработка со другите земји во светот за промовирање на изградбата на заедница со заедничка иднина за човештвото. Заедницата на заедничка иднина за човештвото е посветена на градење свет на траен мир, универзална безбедност, заеднички просперитет, отвореност, инклузивност, чистота и убавина. Таа не само што ја мапира севкупната цел за изградба на силна социјалистичка модерна земја, туку исто така прави и прекрасен план за идниот развој на светот. Го комбинира кинескиот сон за големото подмладување на кинеската нација со соништата на луѓето ширум светот, го комбинира исполнувањето на аспирациите на кинескиот народ за подобар живот со заедничко создавање подобра иднина за човештвото и ја води Кина и светот кон подобра иднина, целосно демонстрирајќи ја глобалната инклузивност на патот на модернизација на Кина и глобалното чувство на Кина да го прави својот дел за светот и да преземе одговорност за човештвото.

Четврто, проширување на нов пат кон модернизација во светот. Од целта да се изгради модерна социјалистичка земја веднаш по основањето на Нова Кина, до стратегијата во „три чекори“ на модернизација по почетокот на реформите и отворањето, а потоа и кон изградбата на умерено просперитетно општество во сите погледи, следните 30 години се ново фаза на развој за да се заврши оваа историска амбиција. Генерации кинески комунисти го водеа кинескиот народ да бидеме во чекор со времето, да напредуваме, самостојно да го отвориме патот и да работиме напорно кон целта за модернизација. На Кина и требаа неколку децении за да го заврши процесот на индустријализација што развиените земји го преземаа стотици години, враќајќи ги „изгубените двесте години“, демонстрирајќи ја силната виталност и енергичност на патот на модернизацијата во кинески стил, проширувајќи го патот за модернизирање на земјите во развој и обезбедување нов избор за земјите и нациите во светот кои сакаат да го забрзаат развојот додека ја одржуваат својата независност.

Треба да се почитуваат напорите на секоја земја самостојно да го истражува патот на модернизација што одговара на нејзините национални услови. На самитот на КПК и светските политички партии, претседателот Си Џинпинг истакна дека не постои фиксен модел за патот кон модернизација, а патот што одговара на една земја добро ќе и служи. Сечењето на стапалата за да одговара на чевлите нема да води никаде“. Како меѓународен тренд, модернизацијата го претставува развојниот тренд на човечкото општество од индустриската револуција во 18 век. Остварувањето на модернизацијата е универзална стремеж на сите земји во светот, но досега само неколку земји постигнале модернизација. На развиените земји им беа потребни речиси 300 години да модернизираат околу 1 милијарда луѓе. Западните земји како САД и некои европски земји го презедоа водството во завршувањето на задачата за модернизација, формирањето на западниот модел на модернизација и преземањето на западниот пат на модернизација. Модернизацијата во кинескиот стил не само што ги следи универзалните закони за модернизација, туку исто така ги истакнува кинеските карактеристики врз основа на кинеските услови. Ги промовира заедничките вредности на мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода за целото човештво во голема мера ја збогатува теоријата и практиката на модернизација и придонесува кинеските решенија за унапредување на процесот на модернизација во светот. На патот на човечката потрага по среќа, ниту една земја или нација не може да се остави зад себе. Од воспоставувањето на дипломатските врски, Кина и Северна Македонија меѓусебно го почитуваат независниот избор на развојни патеки. Билатералните односи се фокусирани на победничка соработка, носејќи придобивки за нашите две земји и народи и придонесувајќи за регионалниот и светскиот мир и развој. Во моментов, двете земји се во важен преоден период на економски и социјален развој, соочени со заедничката задача за подобрување на квалитетот на развојот и егзистенцијата на луѓето. Една поговорка во Северна Македонија вели: „Одете по нов пат но никогаш не заборавајте ги старите пријатели“. Кина е подготвена да разменува и учи меѓусебно искуство во модернизацијата со Северна Македонија и заеднички да го збогати патот кон модернизација, за да има подобра корист за нашите две земји и народи.