Фото: пиксабеј

Холандскиот едреник „Oosterschelde“ исплови од пристаништето Плимут, на јужниот брег на Англија, и се упати кон Канарските Острови, на почетокот на двегодишното патување околу светот како дел од географскиот проект „Дарвин 200“.

Проектот, кој опфаќа 32 пристаништа и вклучува илјадници луѓе, има за цел, меѓу другото, да инспирира нова генерација млади екологисти и научници од иднината, повторувајќи го патувањето на младиот Чарлс Дарвин пред речиси 200 години, што доведе до неговата теорија на еволуција.

Идните научници ќе ги проучуваат видовите откриени од Дарвин и ќе развијат проекти за нивно спасување – пренесува АП.

Лебдечка лабораторија

Бродот ќе служи како пловечка лабораторија на море и во пристаништето, каде во проектот „Дарвин 200“ ќе учествуваат околу 200 млади натуралисти и конзерватори од целиот свет.

– Ова е за надеж, за иднината и за промена на светот – вели водачот на проектот Стјуарт Мекферсон.

Тој изјави дека група млади луѓе, главно на возраст од 18 до 25 години, „нема да дозволат животните или растенијата да паднат од карпата на истребување“.

Бродот прво ќе се закотви на Канарските Острови, а потоа ќе го премине Атлантикот до Бразил. Потоа ќе плови по источниот брег на Јужна Америка и по нејзиниот западен брег до Галапагос, каде Дарвин ги направил некои од неговите најважни откритија.

Ботаничарката Сара Дарвин ја поддржува мисијата за користење на патувањето на нејзиниот пра-пра-прадедо за да се истакнат промените во животната средина. Таа истакна дека најголемото наследство на Чарлс Дарвин е препознавањето на местото на човекот во природата.

– Секогаш мислам дека е многу вредно секој ден да се потсетуваме дека луѓето и остатокот од живиот свет имаат заедничко потекло. Дарвин го кажа ова пред 160 години, дека ние сме поврзани со остатокот од природата. Ние не сме над тоа, ние сме дел од природата – рече таа.

Бродот ќе отплови до Австралија и Нов Зеланд пред да се врати во Јужна Америка, а потоа повторно да го премине Атлантикот во Јужна Африка и назад во Англија.

Во 1831 година, кога имал само 22 години, Дарвин се качил на ХМС Бигл на петгодишно патување низ Јужна Америка до Австралија и Нов Зеланд.