Министерот за економија Крешник Бектеши на прес-конференција информираше за реализација на мерките и Програмите на Министерството за економија.

Од почетокот на годината Министерството објави неколку јавни повици за поддршка на стопанството преку Програмата за конкурентност и иновации, Програмата за енергетска ефикасност и Програмата за индустриска политика.

– Од Програмата за енергетска ефикасност сакам да ве информирам дека е спроведен јавниот повик за субвенции на печки на пелети. Од оваа мерка оваа година субвенции добија вкупно 454 граѓани кои аплицираа заклучно со крајниот рок, во вкупен износ од 10,7 милиони денари. Вкупно 20 од граѓаните кои добиле субвенции за печки на пелети се домаќинства со ниски примања за што е предвидена субвенција од 75% од средствата, но не повеќе од 25.000 денари. Останатите домаќинства беа поддржани со 50% од трошоците за набавка на печки на пелети, но не повеќе од 20.000 денари – кажа Бектеши и додаде дека до 8 мај ќе бидат објавени листите на добитници и ќе бидат изготвени решенијата за исплата.

Бектеши исто така информираше дека од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво од почетокот на годината се објавени и реализирани пет јавни повици.

– Завршен е јавниот повик за субвенции за занаетчии при што годинава субвенционирани се вкупно 43 занаетчии и вршители на занаетчиска дејност во вкупен износ од 4,47 милиони денари. Исто така минатата недела заврши јавниот повик за кофинансирање на проекти на занаетчиските комори за развој и промоција на занаетчиството.Вкупниот буџет е 1,74 милиони денари. Следи евалуација на пристигнатите апликации и потпишување на договори за имплементација на проектите – објасни министерот.

Во делот на поддршка на занаетчиството тој информираше дека сè уште е отворен јавниот повик за ангажирање на чираци, која е нова мерка произлезена од барањата на занаетчиските комори.

– Јавниот повик е отворен до 20 јули, а вкупно за оваа намена се предвидени 300.000 денари – кажа министерот.

Во делот на поддршка на компаниите, Бектеши информираше дека е завршен јавниот повик за финансиска поддршка на микро, мали и средни претпријатија.

– Од оваа мерка, годинава субвенционирани се вкупно 55 претпријатија во вкупен износ од 14 милиони денари – истакна Бектеши и ги повика сите жени да аплицираат на јавниот повик за финансиска поддршка за женско претприемништво кој трае до крајот на месец мај, за што се обезбедени 1,5 милиони денари. Во делот на мерките за индустриска политика, сакам да ги повикам сите преработувачки капацитети да аплицираат на јавниот повик наменет за преработувачката индустрија. Крајниот рок за аплицирање за оваа мерка е 31 јули, а предвидени се 4,5 милиони евра за поддршка на претпријатијата за развој на деловниот субјект, развој на производ и развој на пазар – посочи министерот.