Македон е мал генијалец: Решава задачи за средно и освојува медали, учи јазици за...

Уште на три години Македон пресметувал трицифрени броеви, синуси, квадратни корени, без никакво помагало. Македон Димитровски има само седум години и со леснотија решава математички...

Почина Никола Саздовски, момчето кое беше крвнички претепано

Почина 21- годишното момче Никола Саздовски кое минатата недела беше крвнички претепано на автобуската постојка на булевар „Александар Македонски“ во Автокоманда. Младото момче неколку дена...

Драма во Зоолошка: Спасено од давење мајмунчето Делфина, мајката го отфрлила, сега живее со...

Во зоолошка Делфина има посебно креветче. Смените на работа на Зера се 12-часовни и додека ги завршува обврските гибончето го чуваат нејзините колеги. Дома...

Ева Палчевска заврши медицина со 9,91 – работи во ковид-центар, а кариерата како гинеколог...

„Нова Македонија“ со повеќе написи ќе објавува каде се и што работат нашите најдобри дипломци ОБРАЗОВАНИЕ – Каде се нашите најдобри студенти? Најмалку очекуваниот предизвик во...

Избираме фотографија на неделата

📸 „Нова Македонија“ секоја недела ќе избира фотографија на неделата. 📇 Фотографијата секој вторник, на цела страница, ќе се објавува во печатеното издание и на...

Кате Антевска заврши со просек 10: Од 7 години работа без стаж до Обединети...

ОБРАЗОВАНИЕ – Каде се некогашните најдобри студенти? „Нова Македонија“ со повеќе написи ќе објавува каде се и што работат нашите некогашни најдобри дипломци Го памтам првиот...

Виенската конвенција може да го урне договорот

Френсис Ентони Бојл - професор по меѓународно право на универзитетот „Илиноис“, САД Професорот Френсис Ентони Бојл, кој е предавач по меѓународно право на универзитетот „Илиноис“...

Замина човекот кој го донесе научниот свет во Македонија, а македонската наука во светот

Ин мемориам: академик Јордан Поп Јорданов Македонија се простува од човекот кој остави длабока трага во македонската наука. Замина врвен универзитетски професор, нуклеарен физичар, филозоф,...

Нема ниту една фамилија Албанци чие потекло не е доселеничко

Ексклузивни сознанија од истражување за потеклото на албанското население во Скопје и околината Во сеопфатни длабоки двегодишни архивски и теренски истражувања низ населбите во Скопско...

J’accuse!

Насловот на денешнава колумна - „Обвинувам!“ е позајмен од писмото објавено на насловната страница во весникот „Зора“ на 13 јануари 1898 г., во кое...