На aеродром Скопје на летот за Цирих, во куфер на гостиварчанка бил пронајден пиштол

На Граничниот премин „Меѓународен аеродром Скопје“, вчера во 18 часот од оператор на обезбедување при ТАВ Македонија било пријавено дека при рентген контрола на...

„Јовано, Јованке“ не е замена за македонската химна, укажана ни е чест да се...

Видување на Лукреција Маљковиќ-Атанасовска за пречекот на министерката за одбрана во Лондон Изведбата на народната песна „Јовано, Јованке“ од страна на британскиот воен оркестар при...

Црви во кикиритки, расипани чоколади и салами, чување кучиња без храна и вода… Што...

Претставките може да се праќаат електронски или преку бесплатната линија за потрошувачите (0800 3 22 22) Присуство на контаминенти во производ или поточно црви во...

Ново сонце на слободата за Македонците во Бугарија!

Или промена на Уставот и признавање на Mакедонците или надвор од Советот на Европа за Бугарија! За време на својот последен состанок посветен на човековите...

Македонија го доби името од древното кралство кое ја покори Грција

Австралиски документ од 1998 година го привлече вниманието на Македонците Големо интересирање меѓу Македонците предизвика откритието на документот на австралиската амбасада во Белград од 1998...

„Напиши нешто, барем со мали букви, не биди… тоа не личи на тебе“

Преспанскиот договор (ПД), склучен меѓу Атина и Скопје во 2018 година, иако замислен како конечно решение на „прашањето за името“, всушност означи целосно изумирање,...

Судска медицина: По доставување на обдукциските наоди за Вања и Панче почнаа да се...

Институтот за судска медицина се оградува од сите написи во кои ќе бидат објавени неофицијални информации, а каде како извор ќе биде наведен Институтот,...

Насилно прекината новогодишна прослава на Македонците во Леринско

Сè позачестените културни пројави на Македонците од егејскиот дел на Македонија очигледно почнаа да му пречат некому во Грција, при што кај нашиот јужен...

Македонскиот јазик во книга од 1802 година

Првиот печатен македонски текст е дел од „Речникот од четири јазика“ на свештеникот и учител Даниил Москополец, објавен во 1802 година во Венеција. Гане...

Неверојатни совпаѓања на случувањата со хонгконшкиот грип во Македонија од 1968 година

Во архивата на весникот има текстови за хонгконшкиот грип што во земјава пристигнал есента и зимата 1969 година, бидејќи, за разлика од денес, кога...