Многумина избегнуваат леб, но изборот на вистинскиот вид може да има позитивни ефекти врз вашите црева. Исто така, обратно, изборот на погрешен тип може да предизвика несакани ефекти. Со правилен избор на леб, неговата консумација може да има изненадувачки ефекти врз вашите црева.
Може да се подобри здравјето на цревата
– Стопроцентен леб од цели зрна може да го подобри здравјето на цревата бидејќи растворливите влакна што се наоѓаат во некои интегрални жита ги ферментираат добрите бактерии во цревата за да создадат масни киселини – објаснува диететичарката Лорен Харис-Пинкус.
Тие масни киселини се златно стандардно гориво за клетките на дебелото црево и можат да ја подобрат цревната бариера, да го намалат воспалението и да го намалат ризикот од рак на дебелото црево.
Може да се зајакне имунолошкиот систем
Спроведени се неколку студии за да се испита како микробите во цревата реагираат на консумирањето цели зрна, вклучувајќи и стопроцентен леб од цели зрна. Јадењето цели зрна може да биде од корист за бактерискиот профил во цревата.
Некои студии покажаа дека интегралните жита, вклучувајќи и стопроцентен леб од цели зрна, го зголемуваат количеството на микробите наречени бифидобактерии и лактобацили. Кога количеството на овие микроби се зголемува, тоа е поврзано со зголемена функција на имунолошкиот систем, исто како и со 30-те најдобри намирници за зајакнување на имунолошкиот систем.
Се чувствувате задоволно
Постојат докази дека јадењето интегрални жита, како што се стопроцентен интегрален ’ржан леб и интегрален леб, може да влијае на бактериите во цревата и да доведе до чувство на ситост. Истражувањето повеќе укажа на целосниот овес, јачмен и ’рж, кои може да се најдат во некои лебови од цело зрно. Иако се потребни повеќе истражувања, внесувањето различни видови леб од цели зрна во вашиот план за здрава исхрана може да ви помогне да се чувствувате задоволно. Така, не само што лебот може да го поддржи здравјето на вашиот цревен микробиом туку ако јадете правилен вид може и да ве засити.
Може да предизвика абдоминална болка и надуеност
– За оние со синдром на нервозно дебело црево, јадењето одредени ферментирачки јаглехидрати што се наоѓаат во лебот, наречени фодмапс, може да предизвика абдоминална болка, надуеност, дијареја или запек – вели диететичарката.
Иако луѓето често го обвинуваат глутенот, фруктаните што се наоѓаат во житата што содржат глутен, како што се пченица, ’рж или јачмен, исто така може да предизвикаат несакани ефекти. Наместо тоа, Харис-Пинкус препорачува да пробате леб без глутен или бело кисело тесто, што обично подобро се поднесува.
Може да предизвика нерамнотежа на бактериите во цревата
Јадењето леб со ниско ниво на цели зрна, како бел, е поврзано со состојба позната како цревна дисбиоза, што значи дека може да доведе до нерамнотежа на цревните микроби. Тоа значи дека бактериите во цревата не прават одлична работа за одржување на вашето црево здраво. Алтернативно, можеби ќе можете да го поддржите растот на корисни бактерии со додавање ферментирана храна во вашата исхрана.