Вознемирувачко истражување

Напредната вештачка интелигенција би можела да претставува катастрофален ризик за човештвото и да збрише цели цивилизации, предупредува новата студија.
Вештачката интелигенција би можела да биде потенцијален одговор на „големиот филтер“ на Фермиевиот парадокс, со потенцијал да го уништи интелигентниот живот во вселената пред да стапи во контакт со другите, сугерира студијата што допрва треба да се рецензира, пренесува „Индипендент“.

Фермиевиот парадокс

Фермиевиот парадокс, популарно опфатен со фразата „каде се сите?“, ги збунува научниците со децении. Тоа се однесува на вознемирувачката идеја дека ако е веројатен вонземски живот во вселената, тогаш зошто луѓето сè уште не го сретнале. Предложени се многу теории, кои нудат различни објаснувања за нашето досегашно осамено присуство во космосот.
Иако пресметките на веројатноста, како што е популарната равенка на астрономот Френк Дрејк, сугерираат дека можеби има голем број интелигентни цивилизации во галаксијата, сепак постои загадочна космичка тишина.
Една популарна хипотеза, позната како големиот филтер, сугерира дека секој настан потребен за појава на интелигентен живот е крајно неверојатен, па оттука и космичката тишина. Логичниот еквивалент на оваа теорија е дека некој катастрофален космички феномен, веројатно, го спречил ширењето на животот во универзумот.
– Ова може да биде природен настан, или уште позбунувачки, нешто што интелигентните суштества си го прават себеси, што ќе доведе до нивно истребување – напиша авторот на студијата Марк Бејли од Националниот разузнавачки универзитет во САД.
Новото истражување теоретизира дека унапредувањето на вештачката интелигенција би можело да биде точен тип катастрофален ризичен настан што потенцијално би можел да збрише цели цивилизации.
Во студијата, Бејли го врамува контекстот на големиот филтер како потенцијален долгорочен ризик од технологии како вештачката интелигенција што не ги разбираме целосно. Научникот вели дека луѓето се ужасни во интуитивно проценување на долгорочниот ризик, додавајќи дека не ја разбираме целосно вештачката интелигенција, но таа брзо се инфилтрира во нашите животи.

Аргумент за други видови

– Идната вештачка интелигенција, веројатно, ќе гравитира кон погенерализирани системи насочени кон целта со поголема контрола, каде што последиците од несаканите исходи ќе станат значително потешки – предупреди тој.
Бејли го поставува она што тој го нарекува „аргумент за други видови“, што ја зголемува можноста напредната вештачка интелигенција ефективно да дејствува како „други интелигентни видови“ со кои на крајот би ја споделиле оваа планета.
Со оглед на тоа што се случи кога современите луѓе и неандерталците коегзистираа на Земјата, истражувачите на НИУ велат дека потенцијалните исходи се мрачни.
– Разумно е дека технологијата надвор од контрола, особено онаа насочена кон целта како вештачката интелигенција, би била добар кандидат за големиот филтер. Мораме да се запрашаме, како да се подготвиме за оваа можност – заклучува Бејли во студијата.