Огромна санта мраз, речиси со големина на Лондон, се отцепи од 150 метри дебелиот леден гребен Брунт на Антарктикот откако пукнатините се проширија низ целата ледена плоча.
Пукнатината позната како Бездна-1 до 2012 година беше во мирување околу 35 години, но во текот на последната деценија се прошири природно бидејќи ледениот гребен пловеше кон морето со брзина од околу два километри годишно.
Се верува дека тоа не се должи на климатските промени, бидејќи атмосферските температури над ледениот гребен Брунт постојано се под нулата, а потоплата океанска вода не навлегува во шуплината под плочата. Ледениот брег се отцепи кога Бездна-1 целосно се прошири низ ледениот гребен дебел 150 метри.