Лекот за хипертензија „рилменидин“ го забавува стареењето кај црвите, покажаа истражувањата, што значи дека ефектот, хипотетички, би можел да се „преслика“ на луѓето, помагајќи ни да живееме подолго и да нѐ одржува поздрави.
Тим од меѓународни експерти го избра „рилменидинот“ за најновото истражување бидејќи претходните студии покажаа дека тој ги имитира ефектите од ограничувањето на калориите на клеточно ниво. Во неколку животински модели се покажа дека намалувањето на достапната енергија додека се одржува исхраната во телото го продолжува животниот век.

Стариот цевчест црв е омилен за студии

Дали ова се однесува на човечката биологија или е потенцијален ризик за нашето здравје е прашање на тековна дебата. Пронаоѓањето начини за постигнување на истите придобивки без трошоците за екстремно намалување на калориите може да доведе до нови начини за подобрување на здравјето во староста.
Во серија тестови, млади и стари цевчести црви третирани со лекот, кој вообичаено се користи за лекување висок крвен притисок, живееле подолго и покажале подобри резултати во различни здравствени индикатори на истиот калориски ограничен начин, како што се надеваа научниците.
– За првпат можевме да покажеме на животни дека „рилменидин“ може да го продолжи животот. Сега сакаме да истражиме дали „рилменидинот“ има и други клинички примени – рече молекуларниот биогеронтолог Жоао Педро Магалхаес од Универзитетот во Бирмингем во Велика Британија.
Патем, овој црв е омилен за студии од овој вид бидејќи многу од неговите гени имаат сличности со оние во нашиот геном. Сепак, и покрај овие сличности, врската со луѓето е исклучително далечна.
Понатамошните тестови покажаа дека активноста на генот поврзана со калориското ограничување може да се види во ткивата на бубрезите и црниот дроб на глувците третирани со „рилменидин“. Со други зборови, некои од промените што ги предизвикува калориското ограничување кај животните за кои се смета дека даваат одредени здравствени придобивки се случуваат и со лековите за хипертензија што многу луѓе веќе ги земаат.
Друго откритие беше дека биолошкиот сигнален рецептор наречен ниш-1 е клучен за ефикасноста на „рилменидинот“. Оваа конкретна хемиска структура би можела да биде насочена во идните обиди за продолжување на животниот век и забавување на стареењето.
– Откривме дека ефектите на „рилменидинот“ за продолжување на животниот век беа укинати кога ниш-1 беше избришан. Критично, спасувањето на рецепторот ниш-1 повторно го започна зголемувањето на животниот век по третманот со „рилменидин“ – велат истражувачите во трудот.

Нискокалоричните диети се тешки за следење

Нискокалоричните диети се тешки за следење и доаѓаат со мноштво несакани ефекти, како што се проретчена коса, вртоглавица и кршливи коски. Сè уште е рано, но се смета дека овој лек за хипертензија може да ги обезбеди истите придобивки како нискокалорична диета, а истовремено да биде полесен за телото.
Она што го прави рилменидин ветувачки кандидат како лек против стареење е тоа што може да се зема орално, веќе широко се пропишува, а неговите несакани ефекти се ретки и релативно благи. Тие вклучуваат палпитации, несоница и сонливост во неколку случаи.
Има долг пат за да се утврди дали „рилменидинот“ ќе дејствува како лек против стареење, но раните знаци во тестовите на црви и глувци ветуваат. Сега знаеме многу повеќе за тоа што може да направи „рилменидинот“ и како функционира.
– Со глобалното стареење на населението, придобивките од одложувањето на стареењето се огромни, дури и ако се мали – заклучува Магалхаес.