Фото: Пиксабеј

Според научник од „Харвард“

Социјалниот научник Артур К. Брукс, кој предава курс за среќа на „Харвард“, поминал децении барајќи одговори за тоа што значи да се биде среќен и дошол до конкретни заклучоци. Во заедничката книга, напишана со Опра Винфри, се објаснува дека нашата цел во животот не треба да биде потрага по среќа. Брукс често нагласува дека среќата не е дестинација, туку насока – нешто кон што треба да се стремиме без крајна цел на умот. Во новата епизода од поткастот „Десет проценти посреќни со Ден Харис“, експертот зборуваше за клучните аспекти на среќата. Тој издвои три работи што најсреќните луѓе ги ставаат на прво место.
1. Уживање
Луѓето често претпоставуваат дека задоволството е едноставно задоволство, што не е точно, тврди Брукс.
– Постојаното бркање по пријатни искуства е ужасен начин да се живее исполнет живот – рече тој. Има искуства во кои можеме да уживаме сами, како читање книга, медитација или слушање музика, но експертот предлага да се вклучиме во социјални активности како излегување на пијалак или гледање смешни видеа на социјалните мрежи со луѓе со кои сакаме да поминуваме време.
2. Задоволство
– Задоволството е радост, награда што ја добивате откако ќе се изборите за нешто. Ние како луѓе треба да се бориме, да се стремиме и да се жртвуваме бидејќи така всушност нешто постигнуваме – истакнува научникот. Тој го употреби примерот за тоа како неговите студенти на „Харвард“ нема да бидат толку задоволни со полагање на тестот доколку мамеле, во споредба со оние што навистина напорно работеле за да го положат испитот.
– Важно е да се поврзе задоволството со вистинските награди – објасни тој.
3. Цел
Целта е чувството дека нашиот живот има смисла, објаснува Брукс. Од сите три работи, целта е онаа што најмногу треба да ја доживееме. Брукс вели дека има три компоненти за цел: Кохерентност: Зошто работите се случуваат онака како што се случуваат? Цел: Зошто мојот живот се одвива на овој начин? Кои се моите цели и насока? Значење: Зошто е важно да сум жив? Сепак, нема точни одговори на овие прашања бидејќи тие зависат од индивидуалното искуство. Единствените погрешни одговори на овие прашања се без одговори, што не е неуспех.
– Тоа е всушност навистина добар исход ако не можете да ги најдете одговорите затоа што знаете што да започнете да барате – заклучил Брукс.