Фото: Пиксабеј

Позната поговорка вели дека ние сме тоа што го јадеме. Ова исто така важи и за здравјето на нашата коса. Колку и да звучи изненадувачки, ако имаме нездрави навики во исхраната, тие ќе влијаат на изгледот и здравјето на нашата коса. Губењето или проретчувањето на косата е чест проблем овие денови како резултат на прекумерниот стрес и лошата исхрана. Козметичарката Прити Махире, која е трихолог, лекар специјализиран за дијагноза и третман на косата и скалпот, сподели список од осум навики во исхраната што можат да доведат до губење на косата.

Вишок на витамин А
Вишокот на што било е лошо, а есенцијалните витамини не се исклучок. Витаминот А е неопходен за здрава коса и очи, но вишокот може да придонесе за губење на косата.

Премногу пржена или мрсна храна
Постои врска помеѓу мастите што се наоѓаат во пржената храна и зголеменото ниво на дихидротестостерон (ДХТ) и тестостерон, хормони што доведуваат до ќелавост кај мажите и жените. Значи, ако консумираме храна подготвена на висока температура, тоа го зголемува оксидативниот стрес на телото, што доведува до воспаление, а резултатот е губење на косата.

Јадете храна богата со жива
Махире наведува дека некои видови риби, како што се скуша, суши, сабјарка и одредена туна, содржат високо ниво на жива, која е поврзана со губење на косата.

Нископротеинска исхрана
Протеинот содржи аминокиселини неопходни за раст на косата. На фоликулите на косата им требаат протеини за да растат и да функционираат правилно. Недостигот од протеини доведува до проретчување, губење и кршливост на косата – вели Махире во изјава за „Хелт шотс“.

Јадење храна со висок гликемиски индекс
Храната со висок гликемиски индекс премногу лесно се разложува на шеќер. Тој шеќер потоа ги зголемува инсулинот и андрогените во телото, што негативно влијае на здравјето на косата.

Јадете храна богата со преработен шеќер
Јадењето високо ниво на преработен шеќер доведува до зголемување на инсулинот, кој ги намалува фоликулите на косата, што доведува до рано опаѓање на косата. Махире препорачува колку што е можно да избегнувате печива и пакувана храна.

Недоволно внесување цинк и железо
Цинкот и железото помагаат да се создаде кератин, кој е од суштинско значење за здравјето и растот на косата. Недоволното внесување на овие хранливи материи има негативен ефект врз косата. Цинкот е суштински минерал во трагови што нашето тело не може да го произведе самостојно, па затоа мора да го внесеме во вистинско количество преку нашите навики во исхраната. Покрај тоа, недостигот од железо во исхраната може да доведе до анемија, која го попречува снабдувањето со хранливи материи до фоликулите и може да го прекине циклусот на раст на косата.

Недостиг од калциум
Калциумот исто така игра важна улога во одржувањето здрава и сјајна коса. Трихологот истакнува дека недостигот од калциум доведува до опаѓање и проретчување на косата. Таа препорачува да вклучиме храна како јогурт, грашок, семки, јаткасти плодови, јајца, ореви, зелен лиснат зеленчук, агруми, цели зрна, кикиритки и леќа во нашата исхрана за да обезбедиме здрав и сјаен раст на косата.