„Импресија, изгрејсонце“ – слика на легендарниот Клод Моне

Оваа уметничко дело има особено значење во историјата на уметноста, бидејќи според неговото име беше именуван уметничкиот правец импресионизам. Таа е дело на Клод Моне и првпат била изложена во 1874 година, во текот на изложбата што денес се смета за прва независна изложба на импресионистите. Уметнички критичар Луј Лерој ја објавил своја критика во весникот „Ле Шаривари“ под наслов „Изложба на импресионистите“. Според традицијата, Луј Лерој името на својата статија го усвоил од името на сликата и на тој начин ова движење го добило своето име. Истражувачите веруваат дека таа е насликана во 1873 година, иако сликата е потпишана со годината 1872. На неа, по пат на многу лабави движења на четката, е прикажано пристаништето во Хавр, Франција. Во 1985 година сликата беше украдена, но, за среќа, во 1990 година беше откриена и од 1991 година е изложена во музејот „Мармотен-Моне“.