СВЕТОТ Е СЦЕНА

Сликата „Дама со вентилатор“ на австрискиот сликар Густав Климт е продадена за 85,5 милиони евра на аукција во Лондон. Сликата го собори претходниот рекорд за Европа, кој од февруари 2010 година го држеше скулптурата „Човек што оди“ на Алберто Џакомети, продадена за 75 милиони евра.

Аукциската куќа „Сотби“, која ја организираше продажбата, го претстави делото, едно од последните на Климт, не само како ѕвезда на летната аукциска сезона во Лондон туку и како една од најубавите и највредни слики што биле понудени на продажба во Европа. Кога ќе се додадат трошоците за продажбата, купувачот, чиј идентитет не е објавен, треба да плати повеќе од 98 милиони евра.

Густав Климт ја насликал продадената слика во 1917 година, една година пред неговата смрт. Починал на 55-годишна возраст.

На аукцијата на уметничката колекција на коосновачот на „Мајкрософт“, Пол Ален, која беше организирана минатата година во аукциската куќа „Кристи“ во Њујорк, сликата „Брезова шума“ на Климт беше продадена за 96,5 милиони евра.