Од 7 до 14 октомври ќе се одржи новото издание на меѓународниот фестивал на дебитантски филм „Киненова“, под слоганот „Првиот секогаш остава трага“.
Со проекции во „Милениум“ и во Кинотеката, организаторите по седми пат на домашната публика ќе ѝ ги „подарат“ актуелните први и втори остварувања на новите режисерски имиња во седмата уметност, кои гледаат на светот со отворени и љубопитни очи, поставувајќи голем број прашања во своите филмови, кои се релевантни и на овие простори.

Октомври традиционално станува месец на „Киненова“. Секоја година се снимаат сѐ поквалитетни деби-остварувања и, како селектор, се соочувам со слатки маки кои филмови да влезат во конкуренција за фестивалските награди – вели програмскиот селектор Игор Анѓелков, кој на домашните филмофили им препорачува „и оваа година да не ја пропуштат ‘Киненова’, затоа што овој фестивал нуди возбудливи програмски содржини низ фокусиран концепт, кој е единствен од ваков вид кај нас“.

В петок, во киното „Милениум“, во 20 часот, фестивалот ќе биде отворен со хрватскиот филм „Чичко“, на режисерскиот двоец Давид Капац и Андрија Мардешиќ, со Мики Манојловиќ и Горан Богдан во главните ролји. Ова е еден од осумте филма што се дел од официјалната компетиција за фестивалските награди, меѓу кои има и филмови од Романија, Полска, Србија, Италија, Турција и од Косово.
– За годинашните лауреати во официјалната, но и во селекцијата за краткометражни остварувања, ќе одлучува интернационалното жири, во состав Аида Бегиќ (БиХ), Паво Маринковиќ (Хрватска), Елеонора Венинова (С. Македонија), Симоне Стараче (Италија) и претседателката на жирито Илдико Енједи, наградуваната унгарска режисерка, која наедно е добитник на наградата за особен придонес во светската филмска уметност. Таа ќе одржи и мастерклас за публиката, споделувајќи ги своите филмски искуства за снимањето на победникот на „Берлиналето“ во 2017 година, филмот „За душата и телото“, потоа финалист и за „оскар“ – соопшти директорот на фестивалот, Небојша Јовановиќ.

Од другите фестивалски содржини, вредни за споменување се „Режисерот во фокус“ – австрискиот маг Михаел Ханеке, чии први три филма го трасираа неговиот пат до европскиот и светскиот врв, потоа изборот на филмови од актуелната португалска и ирска кинематографија, како и соработката со полскиот фестивал „Вистула“, кој на домашните киноплатна ќе ни ја претстави тамошната актуелна кинематографија.