Ознака: Градот

Венеција почна да наплаќа влезници за прошетка низ градот

Венеција минатиот месец почна да им наплаќа за влез во градот на дневните туристи, што е прв ваков случај во светот. Целта е да...

Како Градот на Светлината ги промени Олимписките игри

Игрите во 1924 година беа последни организирани под водство на Пјер де Кубертен, претседател на ИОК и човек што ги оживеа Игрите на крајот...

„Градот ме тера да пеам“ во Битола

Денеска (сабота) во Битола ќе се реализира целодневен музички настан „Градот ме тера да пеам“, во рамките на програмата на фестивалот „АКТО 19“, „Јавни...

Како градот Харбин секоја година се трансформира во „леден град“

Магијата на снежниот главен град на североисточната кинеска провинција Хеилонгџијанг Оваа зима, десетици илјади патници беа маѓепсани од големите ледени структури во Светот на мразот...

По осум години, војводата Турунџев се враќа на Ат-пазар

Општина Битола, во согласност со подготвената проектна документација и склучениот договор со изведувачот „Јоска транс“, наскоро ќе ги почне градежните активности за изградба на...

Автобусите – огледало на градот и на културата на...

Искинати и целосно расклатени седишта, откорнати и исчкртани пластики, откорнати навлаки од седишта, залепени гуми за џвакање се само мал дел од сликите што...

Градот на Мартин Стрезоски – ФОТОГРАФИЈА НА НЕДЕЛАТА

Градот на авторот Мартин Стрезоски е изборот на „Нова Македонија“ за фотографија на неделата. –Градот се буди – ја опишува Стрезоски фотографијата. Утре ќе биде отпечатена...

Што го поколеба Градот за приватниот автобуски превоз во Скопје?

На крајот на краиштата, на народот навистина не му е важно кој е во право, а кој во криво. Она што народот го интересира...

Социопросторните процеси на населението во градот и нивните причини и последици...

Да се живее во Скопје, да се има статусот на „скопјанец“, согледано од повеќе аспекти на македонската реалност, ги наметнува прашањата дали е тоа...

Просторни, социјални и социолошки карактеристики на развојот на градот Скопје

Да се живее во Скопје, да се има статусот на „скопјанец“, согледано од повеќе аспекти на македонската реалност, ги наметнува прашањата дали е тоа...